Pavel Luňáček

Plechová střešní krytina - lehká a odolná

Plechové střešní krytiny jsou v posledních letech hodně na vzestupu. V porovnání s pálenou či betonovou taškou je výsledná hmotnost plechové střešní krytiny zanedbatelná.


 
Výrazné snížení zatížení konstrukce budovy předurčuje použití plechové krytiny jak u novostaveb, tak i při rekonstrukcích.

Tradiční materiál s dlouhou historií

Plechové krytiny v průběhu času prokázaly oprávněnost svého používání, kvalitu a dlouhou životnost. Původně byly plechové krytiny používány ve vysokohorských oblastech, kde se vyskytuje velké množství sněhu. Sníh se na tomto typu krytin neudrží a nezatěžuje tím střešní konstrukci ani samotnou budovu. Průkopníky ve výrobě plechových skládaných krytin jsou skandinávské země, u nichž má výroba těchto střešních krytin mnohaletou tradici.

Výhody plechové krytiny

  • Je lehká a nezatěžuje krov a celkovou statiku stavby
  • Je pevná a odolná - používá se i v horských oblastech
  • Díky nízké hmotnosti je perfektní také na rekonstrukce starých budov
  • Přizpůsobí se různým tvarům střech
  • Montáž těchto krytin je snadná a rychlá
  • Dlouhá životnost - cca 50let

Druhy plechových krytin

Rovinný plech (falcovaná krytina) -  používaná zejména na garáže a různé menší hospodářské stavby, není však výjimkou její použití na novostavbách v kombinaci s materiály, které mají vyšší životnost.

Poplastovaná profilovaná krytina - je opatřena několikavrstvým nátěrovým povlakem na bázi plastické hmoty. Má dlouhou životnost a je velice odolná.

Plechy bez povrchové úpravy -  lehká profilovaná střešní krytina vyráběná z oboustranně pozinkovaného ocelového plechu, aluzinku, hliníku, titanzinku a mědi.

Krytina pro jakékoliv střechy

Lehká střešní plechová krytina je vhodná pro jakékoliv střechy - pro zastřešení obytných, občanských i průmyslových staveb. Doporučený minimální sklon střechy je alespoň 14°. Životnost těchto krytin se odvíjí od použité povrchové úpravy, kvality plechu a také místa, kde se plechová krytina nachází - pohybuje se cca od 40ti let.

Plechové krytiny jsou nabízeny v mnoha barevných odstínech a v různých tvarech, mimo jiné i ve vzhledu podobném klasické skládané krytině. Speciální laky použité na krytině zabrání poškození při tvarování.

+420 777 800 181