Pavel Luňáček

Lehké střešní krytiny

Výběr jakékoliv střešní krytiny není vždy jednoduchou záležitostí. V současné době je na trhu se střešními krytinami nabídka opravdu pestrá. Je možné vybírat krytiny v mnoha variantách a z různých materiálů.


V poslední době roste zájem o lehké střešní krytiny. Důvod je jednoduchý, lehké střešní krytiny příliš nezatěžují krovy a půdní nástavby.

Minimálně zatěžují krov

Lehká krytina je praktická na střechy starších budov, které mají omezenou únosnost krovu. Nevyžaduje komplikované a masivní střešní podpory a jejich nízká hmotnost dovoluje použít mnohem jednodušší a lehčí konstrukci a tím snížit celkové náklady na střechu.

Do lehkých střešních krytin patří:

  • Plechové střešní krytiny - vyrábí se v mnoha tvarech, barvách a povrchových úpravách. Životnost těchto krytin se pohybuje cca od 40ti let v závislosti na povrchové úpravě a kvalitě plechu.
  • Asfaltové šindele, vlnovky a pásy - jsou určené pro vytváření skládaných krytin šikmých střech se sklonem 12° a více. Vyznačují se příznivou cenou, dlouhou životností, jednoduchou a rychlou pokládkou.
  • Cementovláknité krytiny - patří mezi opravdu kvalitní tradiční materiály. Jejich výhodou je neopakovatelný vzhled, přírodní materiál a vysoká odolnost.
  • Plastové krytiny - plastové krytiny se vyrábějí ve formě šablon, desek nebo rolí. Jsou často využívány tam, kde je žádoucí úplný nebo částečný prostup světla střechou. Hodí se jako prosvětlení interiérů (nevytápěných prostor) nebo jako doplněk k jiným krytinám.
  • Štípané dřevěné šindele - se vyznačují nezaměnitelným přírodním, členitým vzhledem. Vysoký podíl ruční práce, skutečně ekologická výroba i likvidace. Střecha z dobře vyrobeného a položeného šindele vypadá dobře.

Odolávají extrémním povětrnostním podmínkám

Lehká střešní krytina je osm až desetkrát lehčí než pálená nebo betonová krytina. Díky tomu se výrazně sníží náklady na dřevo použité pro konstrukci střechy. Ocelové krytiny se opatřují povrchovou, dokonce několikavrstvou povrchovou úpravou, díky které krytiny odolávají extrémním povětrnostním a korozivním podmínkám. Díky své lehkosti je také jednoduchá a rychlá montáž.

S lehkou krytinou si můžete dopřát kvalitní a plně funkční střešní plášť, který je lehký a přitom odolný proti krupobití, přívalovým dešťům či sněhovým vánicím.

+420 777 800 181